Farah's Wonderland

Monday, November 15, 2010

Sakit Telinga di Kalangan Kanak-Kanak (Part 2)

Ade yang bertanye ape name ubat untuk tujuan mencairkan taik telinga.
Namenye soluwax, sejenis ubat titik yang perlu dititikkan dalam telinga. Normally doktor akan bagi ubat together dengan berape titik diperlukan. Ubat ni ade jugak jual kat pharmacy.

Perlu diingatkan, kene ikut arahan yang diberitahu, mcm saye akibat risau and tak sabar doktor suruh bubuh 2 3 titik saye bubuh kadang4 titik.

Dalam kes anak saye, pade peringkat awal die sakit, saye pergi ke pakar kanak-kanak, doktor saran kan saye berenti pakai soluwax. Desebabkan telinga kika sudah kene infection, mcm mane nak tahu menurur doktor kalau suluh akan nampak cecair putih di dinding telinge. So doktor bagi makan ubat dulu.

Then bile saye ke pakar E&T again doktor suruh saye berentikan pakai soluwax, time tu telinga die dah bernanah ok! menurut doktor soluwax ini boleh memburukkan keadaan telinga anak if dipakai tanpe sukatan and nasihat doktor yang betul. Disebabkan doktor kali ni ialah Doktor pakar telinga kan, so saye ikutla ape yang die cakap, n bagi ubat makan ikut dos and mase yang ditetapkan.

Oh ye, memandangkan saye di sekitar Bangi due klinik E&T yang saye tahu di area Bangi and Kajang :

Klinik Mediviron
38-g-1, Jalan PB1, Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor Darul Ehsan.

Tel : 03-89258211

*Yang ni kene buat appointment

Landmark : Bersebelahan dengan Az-Zahra Medical Centre and Az-Zahra Spa.

Klinik Pakar ENT Esa
No. 6E, Jalan Sri Saga
Taman Sri Saga
43000 Sungai Chua Kajang
Selangor Darul Ehsan.

Monday-Saturday : 10am-5.30pm
Tel : 03-87335798

* Yang ni saye walk in je, no appointment
Landmark : Sederet dengan kedai celcom and Affin Bank sg. Chua Kajang

Saye banyak bercerite pasal sakit telinga ni kan? Sebabnye saye fobia, bile anak saye demam, bilesaye tengok telinge merah kesakitan, bile die tk lalu makan, kalau semint due bolehla saye tahan, tapi kalau berhari2 saye tak sanggup! Saye taknak lagi telinga kene sedut, time yang buat is nurse saje bukan doktor, maybe silap saye patutnye kes gini saye kene terus ke ENT. Tapi ntahla doktor pun tak pernah sekali pun refer kan Kika ni ke ENT. Nasibla saye cepat tersedar yang dari saye ulang alik jumpe doktor biase baikla saye ke ENT terus.

2 comments:

Anonymous said...

agak2 bape kos utk ENT yea?
mahal tak?

FaRah Baharom said...

Anon : mm..tengok kes rasenye. Like my doter kes nie. skali pergi dalam RM100++.